Домаћица

штампај штампај

Пошаљи пријатељу

Како до здравог сока

СОК ОД ГРОЖЂА БЕЗ КОНЗЕРВАНСА

01. 10. 2011

Сок од грожђа можете справити и без хемијских додатака конзерванса. Пријатан укус овог пића највише зависи од сорте али и технолошког поступка. Најважније је да се грожђе после бербе добро испере и дезинфикује.

То се чини потапањем у већу кацу с водом у коју је на 100l додано 20g винобрана. Ово средство уништава квашчеве гљивице на покожици бобица чиме се онемогућава спонтани почетак врења сока. Након дезинфекционе купке грожђе се добро испере водом, а после измуља.

Укусно и здраво
Укусно и здраво
Самоток се користи за справљање сока, а преостала комина за вино. Исцеђени самоток шире затим се ставља на таложење да би се одстранила најгрубља нечистоћа. За два дана шира се исталожи а затим се претакањем одваја од талога. Да би се потпуније избистрила, на 100l шире дода се око 150g раствореног бентонита. За 48 часова бемтонит ће из шире издвојити преостали талог тако да ће се поновним претакањем добити потпуно бистри грожђани сок. Спречавање врења у бистрој шири може трајније да се постигне и без употребе конзерванса, само пастеризацијом шире. Она се на штедњаку загрева 20-так минута у већој емајлираној посуди, до температуре 70-72 степена. После пастеризације сок се разлива у флаше, балоне или мању бурад. Пошто је у бачвама мања могућност чувања, сок се прво одатле троши. Међутим, када се бачве отпразне, разлива се у чисте флаше које се затварају плутаним запушачима. Затим се поново пастеризује шира у боцама. Затворене боце послажу се у емајлирани суд са водом, на чије дно је стављена дрвена решетка. Загрева се до 70 степени. Температура се контролише термометром уроњеним у контролну флашу са широм. Да услед притиска не би долазило до искакања запушача из боца учвршћују се унакрсно повезаном жицом. После пастеризације жица се уклања а охлађене флаше односе у подрум и у водоравном положају слажу на полице. На овај начин конзервисана шира може да се чува до нове бербе.__

коментари (2)

пошаљи коментар
joso пошаљи одговор 05. 10. 2011 | 14:26:18

vino

pa znate vise volim vino od soka aaaa

joso пошаљи одговор 05. 10. 2011 | 14:26:12

vino

pa znate vise volim vino od soka aaaa

Постави коментар